Press "Enter" to skip to content

Erstattet av kunstig intelligens og roboter

I semesterets første ordentlige forelesning ble begrepet kunstig intelligens ofte brukt om fremtiden, men hva betyr det egentlig? Helt enkelt kan vi si at kunstig intelligens er en samlebetegnelse for utvikling av smarte agenter, hvor målet er å skape programmer med intelligente responser. Vi kan like så gjerne kalle dem for roboter.

Om 20 år kan hver tredje jobb være erstattet av en maskin

Slik lyder én av mange lignende overskrifter når en søker etter kunstig intelligens og roboter på nettet, og akkurat denne overskriften kommer fra NHO. Det er fascinerende å se hva mennesker klarer å skape gjennom teknologi. Robotene i seg selv er ikke en revolusjonerende nyhet, da dette er noe vi har hatt i mange år. Det er kombinasjonen av bedre automatisering og kunstig intelligens som skremmer oss, og som får oss til å stille spørsmål som; kan robotene ta jobbene våre? Heller ikke denne frykten er ny. Digitaliseringen og teknologien som følger med denne utviklingen har lenge vært fryktet, og flere ganger har det vært spådd teknologisk massearbeidsledighet. Disse spådommene har slått feil hittil, hvor teknologien heller har ført med seg vekst og flere arbeidsplasser. Allikevel mener mange at teknologien for roboter begynner å bli så avansert at den i mange tilfeller kan erstatte visse jobber.

Utdanning og lærere er et område som mange mener at er utsatt når det kommer til å erstatte mennesker med roboter. I USA ble eksempelvis Jill Watson brukt for å svare på studenters spørsmål i et forum, og her var det flere som ikke skjønte at lærer assistenten var en robot bygget på IBMs kunstige intelligens kalt Watson. Kan du se for deg å gå på skolen, hvor personen som skal formidle kunnskap og læring viser seg å være en robot? Ikke jeg heller, hvilket leder til neste spørsmål; kan en robot skape de samme relasjonene med en elev som et menneske ellers kunne ha gjort? Selv så er jeg skeptisk til at mine forelesere skulle ha blitt erstattet av roboter. En robot vil ikke kunne gi samme form for relasjon og trygghet som et medmenneske. Roboten kan kanskje lese følelsene dine ved bruk av teknologisk analyse, men kan den ytre de samme følelsene som et menneske ellers ville ha gjort? Heldigvis kan vi puste lettet ut en stund til. I følge denne artikkelen vil ikke en robot kunne erstatte en foreleser med det første.

Det er ikke kun innenfor utdanning at robotene har blitt mer synlige, også innenfor journalisme og telefonsalg har det blitt tatt i bruk roboter. På nettsiden til New York Times kan du ta en test hvor du skal finne ut hva som er skrevet av en journalist og hva som er skrevet av en robot – noe som virkelig ikke er enkelt å skille mellom. At vi ikke klarer å skille mellom roboter og ekte personer viser hvor langt teknologien har kommet.

Så hva kommer vi egentlig til å jobbe med om en 20 års tid hvis robotene tar over jobbene våre? Det er det som forblir det store spørsmålet, og la oss ikke håpe at svaret er borgerlønn. Et slikt samfunn må være kjedelig og gi lite muligheter for oss som mennesker innenfor læring og utvikling av hjernen og ikke bare teknologien. Selv tror jeg vi kommer til å finne nye former for arbeid, og selv om visse yrker blir automatisert betyr det ikke at de kommer til å bli borte eller ikke trenge oss til visse oppgaver.

Til slutt ønsker jeg å dele en spennende Tedx video om roboter og fremtidens jobber.

Inspirasjon til innlegget er hentet fra Arne Krokans blogg, og innlegget «blir Jill Watson din neste lærer?»

Kilder:

 • https://no.wikipedia.org/wiki/Kunstig_intelligens
 • https://www.nho.no/arskonferanser/remix/forside/nyhetsarkiv/det-nye-arbeidslivet1/
 • https://pe.gatech.edu/news/11102016/meet-jill-watson-georgia-techs-first-ai-teaching-assistant
 • http://www.nettavisen.no/na24/elon-musk-spar-fremtiden-roboter-vil-ta-jobbene-vare-vi-ender-opp-med-global-borgerlnn/3423280216.html
 • http://forskning.no/arbeid-samfunnskunnskap/2016/12/bor-vi-fa-borgerlonn-robotene-inntar-norgebor-vi-fa-borgerlonn
(Visited 82 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Arne Krokan Arne Krokan januar 11, 2017

  Tusen takk for et fint bidrag Stine 🙂
  Du skriver jo som om du aldri har gjort annet før, og jeg liker godt at du lenker til eksterne ressurser som både utvider forståelsen av det du trekker frem og underbygger argumentene dine.
  Gjennom å samarbeide blir vi alle sammen smartere, og mange av ressursene du og dine medstudenter lenker til er noe jeg også har glede og nytte av.
  Stå på, bruk tid til å studere, reflektere, skrive, dele og kommentere på andres bidrag også.
  Lykke til fra
  -arne

  • Stikol Stikol januar 11, 2017

   Takk for tilbakemelding 🙂
   /Stine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *