Press "Enter" to skip to content

Opphavsrett og bilder «lånt» av Google

Hvor mange nettsider har du vært inne på hvor forfatteren henviser til bildebruk med «lånt av Google»? Dette er dessverre en vanlig feil. Google er en søkemotor, og derfor ikke eieren av bildene.

Bruk av andres bilder er ikke like fritt frem som mange tror. Vi har noe som kalles for «opphavsrett», samt «creative common license». De aller fleste har hørt begrepene før, men de færreste vet hva de faktisk betyr, eller hvilke konsekvenser som kan følge med ved brudd på dem. Som ny innenfor bloggverden tenkte jeg det kunne være greit å undersøke dette nærmere, og håper at det kanskje kan hjelpe noen av mine medstudenter eller andre nysgjerrige sjeler.

 Opphavsrett (copyright) referer til en enerett eller opphavsrett av eget verk, enten vitenskapelig, litterært eller kunstnerisk. I dette ligger det at en ikke har lov til å benytte seg av verket uten tillatelse, heller ikke endre eller kopiere det. I Norge blir denne loven regulert gjennom åndsverkloven, og brudd på den kan i mange tilfeller føre meg seg en saftig bot – kanskje greit å vite hva du faktisk har lov til?

Frykt ikke, det er fortsatt mulig å benytte andres bilder, men dette stiller visse krav. På den andre siden av opphavsretten har vi noe som kalles creative commons license, eller «merket for gjenbruk» på norsk. Det finnes ulike grader av lisensen, men generelt tillater den at andre kan kan benytte seg av deres verk mens skaperne får beholde sin opphavsrett, og den anerkjennelsen de fortjener. Dette gjelder allikevel ikke alltid for kommersiell bruk, så sjekk lisensen først uansett.

Så hvor finner vi disse bildene under CC0 da?

Det finnes flere måter å finne frem til denne typen bilder. Det er selvfølgelig mulig å kontakte eieren av et bildet uten CC0 og spørre om lov til å låne bildet, eller å betale for det. Hvis dette ikke er mulig (eller ønskelig), så finnes det andre måter å finne denne typen bilder på nett. Ved bruk av Google så kan en benytte seg av avanserte søkeinstillinger og velge «merket for gjenbruk», eller ved bruk av Flickr. Selv benytter jeg ofte en nettside ved navn Pixabay. Her er alle bildene merket for gjenbruk, og kreditering til opphaveren er ikke en nødvendighet, men en link til nettsiden er ofte satt pris på fra deres side.

Det finnes flere slike sider, og her er noen av mine tips:

Unsplash

Pixabay

Splitshire

1 million free pictures

Pexels

Kilder:

(Visited 121 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Johanne Skaatun Johanne Skaatun januar 15, 2017

  Nyttig! Brukte blogginnlegget ditt for å finne steder å laste ned bilder selv

  • Stikol Stikol januar 15, 2017

   Godt å høre at det var til hjelp!

 2. Sasiwimon Saenkham Sasiwimon Saenkham januar 18, 2017

  Dette innlegget var noe jeg trengte. Ville bruke bilder på min egen blogg og vet ikke hvor jeg skal finne bilder fra. Takk ! 🙂

  • Stikol Stikol januar 18, 2017

   Glad det var til hjelp 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *